Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Чолет ще ръководи делегация

...
Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Чолет ще ръководи делегация
Коментари Харесай

САЩ и Пакистан се опитват да затоплят отношения

Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Чолет ще управлява делегация по време на основно посещаване в Пакистан тази седмица, заяви " Ройтерс ".

Вашингтон и Исламабад се стремят да възстановят връзките, обтегнати при някогашния министър председател Имран Хан.

Делегацията на Съединени американски щати ще посети Бангладеш и Пакистан от 14 до 18 февруари, с цел да се срещне с висши правителствени служители, членове на гражданското общество и бизнес водачи.

Това се споделя в изказване на Държавния департамент в понеделник.

Припомняме, че Хан, който беше свален с избор на съмнение в Народното събрание предишния април, приветства завладяването на Афганистан от талибаните през 2021 година и упрекна Вашингтон, че стои зад опита да бъде свален от власт през 2022 година

Вашингтон и Съветът за национална сигурност на Пакистан, орган от висши цивилен и военни водачи, отхвърли обвиняванията му. Хан беше завещан като министър-председател от Шехбаз Шариф.

Посещението на американската делегация идва в миг, когато стопанската система на Пакистан с 350 милиарда $ към момента се бори с опустошителните наводнения предходната година, оставили минимум 1700 жертви, а държавното управление пресмята, че напъните за възобновяване ще костват 16 милиарда $.

Нацията с нуклеарно въоръжаване е в цялостна икономическа рецесия. Преговорите сред Пакистан и Международния валутен фонд трябваше да бъдат обновени онлайн тази седмица, откакто 10 дни на полемики лице в лице в Исламабад за това по какъв начин да се резервира страната на повърхността, приключиха без договорка в петък.

Вестник Dawn заяви в края на януари, че Пакистан е потърсил поддръжка от Съединени американски щати за отключване на закъсалата стратегия на МВФ, която ще освободи 1,1 милиарда $ за напрегнатата му стопанска система, до момента в който страната се възвръща.

" Делегацията също по този начин ще удостовери мощното съдействие в региона на сигурността сред нашите народи ", сподели Държавният департамент в понеделник. Икономическите връзки и съдействието за справяне с въздействието на изменението на климата ще бъдат в дневния ред на срещата сред чиновници на Съединени американски щати и Пакистан, добави департаментът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР